bezglutenowe | obiady | wegetriańskie

Placki z cukinii i z marchewki – duet idealny!

8 maja 2020

Jeśli zadbasz o stronę wizualną swojego posiłku łatwiej będzie Ci utrzymać uważność podczas jedzenia, dzięki temu nauczysz się rozpoznawać moment sytości i nie przejadać się. Oczywiście mogłabym zmieszać wszystkie składniki razem i nie straciłyby na wartości, ale czyż dwukolorowe nie cieszą oka bardziej? Jak kwiatki, jak wiosna.


 

Placki z cukinii (na słono)

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka dobrej oliwy z oliwek
  • 1 jajko (tutaj naprawdę warto poszukać dobrych dostawców, odkryłam ostatnio na osiedlu domków jednorodzinnych bramę ze starą jak świat kartką “sprzedam jajka”, kury biegają po ogródkach nawet w mieście, są wolne, mają przestrzeń i nikt nie wbija im igły w dupkę z bliżej nieokreślonym sterydem)
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej
  • ulubione przyprawy (u mnie mieszanka mieszanka przypraw do dań wegetariańskich od firmy Dary Natury)
  • łyżeczka czarnuszki
  • sól/pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, w zależności od czasu jakim dysponujesz możemy ją lekko posolić, pougniatać i zostawić na 30 minut, aż puści soki. Wtedy ją odciskamy i dopiero dodajemy pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajo, mąkę i przyprawy. Na zdjęciu jest właśnie taka, ale osobiście wolę bez odciskania, jest szybciej, można dodać mniej mąki, a cukinia ma w sobie jakoś więcej życia. Po połączeniu wszystkich składników, smażymy na oliwie do złocistego koloru.

Najczęściej jem je z hummusem lub z jogurtowym dipem czosnkowym!
 

Placki z marchewki (na słodko)

 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka dobrej oliwy
  • kawałek imbiru (wielkości 2 ząbków czosnku) lub łyżeczka imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli
  • sól

 

Przygotowanie:

Marchew i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnych misek. Ziemniaki lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 30 minut. Odciskamy z nich tyle wody, ile się uda, a następnie łączymy z resztą składników. Smażymy na oliwie, im więcej oliwy tym bardziej będą chrupiące, ale jednocześnie bardziej kaloryczne i ciężkostrawne, wybór pozostawiam Tobie.

Same smakują wyśmienicie, a z domowym dżemem z dyni i kolendrą odbierają mowę!

Z poziomu serca,
Adrianna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *