bezglutenowe | obiady | wegańskie | wegetriańskie

Pieczone szparagi

31 maja 2020

Szparagami będziemy się cieszyć jeszcze tylko przez jakiś czas. Trzeba to wykorzystać! Poniższy przepis pierwszy raz zaserwowała mi mama inspirując się cudownym portalem roślinnym Jadłonomia.pl. Przygotowanie to raptem 30 minut, a wyrazisty smak wstrząśnie Twoim sercem.

 

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • ½ kg pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli (zwykłej lub wegańskiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanych orzechów/migdałów
  • oliwa z oliwek
  • zioła do posypania

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pomidorki, polewamy oliwą i dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Wstawiamy do piekarnika na około 12 minut do osiągnięcia złotego koloru. W tym czasie dokładnie myjemy szparagi i odłamujemy im zdrewniałe końce. Na podpieczone pomidorki wykładamy surowe szparagi, przykrywamy je plastrami mozzarelli i posypujemy orzechami. Zapiekamy jeszcze 8 minut. Posypujemy ulubionymi ziołami.

 


 

Smacznego!
Adrianna

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *