śniadania | wegetriańskie

Omlet wytrawny z pieczoną rzodkiewką i ciecierzycą

12 czerwca 2020

Omlet na słodko czy na słono to odwieczny dylemat. Dzisiaj przychodzę do Ciebie z propozycją bardziej wytrawną i wyrazistą. Pamiętaj jednak o tym jak ważny jest wybór jaj od szczęśliwych kurek. Dla nich, ale przede wszystkim dla Ciebie! Zjadanie dodatkowych pokładów stresu od kur klatkowych nie jest Ci potrzebne. Masz swojego wystarczająco! 🙂

Składniki:

 

na omlet

  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki żytniej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka masła

 

dodatki

  • 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy (właściwie z puszki też się nada, ale trzeba ją dokładnie opłukać i osuszyć ;))
  • kilka rzodkiewek
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka suszonych pomidorków
  • ogórek małosolny
  • twaróg wędzony solankowy
  • pestki

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rzodkiewki nacieramy oliwą i ulubionymi przyprawami, a ciecierzycę oliwą i wędzoną papryką. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do niej żółtka, mąkę i przyprawy – mieszając mikserem na wolnych obrotach. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wylewamy na nią naszą masę jajeczną. Pod przykryciem, na wolnym ogniu smażymy około 7 minut, aż omlet zacznie się ścinać od góry. Przerzucamy łopatką na drugą stronę na 2 minutki i ściągamy z patelni. Posypujemy dodatkami! 

 

 

Smacznych wrażeń,
Adrianna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *