bezglutenowe | desery | wegańskie | wegetriańskie

Krem czekoladowy z batatów

31 maja 2020

Najłatwiejsza wersja kremu czekoladowego jaką znam jest właśnie z batatów, a sezon na nie trwa od marca do października. 100g słodkiego ziemniaka to 98% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę A. To też duże pokłady beta-karotenu wspierającego między innymi Twoje oczy, dzięki którym jesteś tu teraz i czytasz mój wpis. Podziękuj im za tą możliwość i za wszystko co dla Ciebie robią każdego dnia.  Z podanych proporcji zrobisz słoik kremu.

 

Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe bataty
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki pasty orzechowej (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bataty kroimy na pół, nacieramy z uważnością (najlepiej dłońmi) olejem kokosowym i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Po ostygnięciu, łyżką wyjmujemy miękki środek, przekładamy do miski, dodajemy kakao i blendujemy na gładką masę. Voilà!

Oczywiście krem można dosłodzić, dodać do niego pasty orzechowej, roztopionej wcześniej w rondelku czekolady albo czekoladowego białka. Ja się kieruję oszczędnością kalorii, ale wszystko zależy od Twoich potrzeb 🙂

Nie masz piekarnika? Możesz ugotować pokrojone w kostkę bataty na parze.
Do czego wykorzystać krem? Do naleśników, omleta, kanapek, ciasta albo po prostu zjeść sam łyżeczką!
Przechowuj go do 5 dni w lodówce.

 

Z poziomu serca,
Adrianna

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *